Korte informatie

Bowmore Islay Single Malt Whisky gaat zij n wereldwijde top 10-positie versterken. In een uitgekiend vijfjarenplan worden verpakkingen en imago aangepast en richt het bedrijf zich op een serie exclusieve tradionele top whisky’s. Onlangs werd het vernieuwde Bowmore bezoekerscentrum geopend en hield David Wilson, Marketing Director van Morrison Bowmore, zijn gehoor voor: “Wij willen onze fantastische Single Malt Whisky op een eigentijdse wijze presenteren, in zowel bestaande als nieuwe marken.” Meer dan ooit richt Bowmore zich i n de komende jaren op de allerhoogste kwaliteit. De range wordt van tien soorten teruggebracht naar vijf premium kwaliteiten. De aanpassing van het assortiment gaat samen met een nieuwe uitmonstering van zowel flessen als verpakking. Deze nieuwe 15 jaar oude Bowmore Darkest is fijner van smaak en eleganter dan de oude versie, zonder de overheersende bloemige tonen met heerlijke onderliggende aroma’s van turf. De whisky heeft voor de finish nog twee jaar op oloroso vaten gelegen.

Uitgebreide informatie

Het eiland Islay ligt ten zuidwesten van Schotland. De Bowmore distilleerderij staat in de gelijknamige plaats. Dit is de hoofdstad van het eiland en ligt aan de zeearm Loch Indaal. Bowmore komt uit het Gaelic en “Bow” betekent baai en “More” groot. De betekenis duidt dus op de grote baai Loch Indaal waar Bowmore aan is gelegen. De Bowmore distilleerderij werd gebouwd in 1779 door David Simpson en is de oudste distilleerderij van het eiland. Tijdens de Tweede wereldoorlog heeft de haven van Bowmore dienstgedaan voor het Britse leger, dat met een daar gestationeerde controlepost Duitse duikboten moest opsporen. Na vele overname’s is in 1994 Morrison Bowmore Ltd. in handen van de Japanse whiskyfirma Suntory, die voor 100% eigenaar van de distilleerderij Bowmore is. In het stillhouse van Bowmore staan twee wash stills en twee spirit stills, allen op stoom verwarmd. De zes washbacks zijn van Oregon pine en staan in één rij. Boven de washbacks zijn bordjes gemonteerd met daarop de namen van de eigenaars en de jaartallen dat ze eigenaar van Bowmore waren. Bij Bowmore worden nog steeds drie moutvloeren gebruikt, hier komt zo’n 30% van de gebruikte mout vandaan, het overige deel komt van de mouterij van Port Ellen. Bowmore rijpt zijn delicate whisky’s in de befaamde gewelven van het bedrijf. Omdat deze zich onder zeeniveau bevinden heersen hier ideale omstandigheden. De new spirit rijpt op sherry- en bourbon vaten en er worden ook refills gebruikt. De warehouses staan net nuiten de plaats Bowmore, maar er worden ook nog een aantal warehouses gebruikt rondom de distilleerderij, al dan niet gebruikt voor de rijping van whisky. Een warehouse is zelfs omgebouwd als zwembad voor de bewoners van het eiland. Dit zwembad wordt verwamd met verloren warmte van de distilleerderij. Het water voor de productie is afkomstig van regenwater uit de heuvels, het water stroomt over de turfhoudende grond door een gegraven kanaaltje met de naam “Distillerie Lade”. Het water voor het koelen van de condensors komt uit de kraan. De Bowmore distilleerderij is de meest bezocht distilleerderij van het eiland. De malt van Bowmore komt met een veelvoud aan leeftijden op de markt.

Proefnotitie

Kleur: amber. Neus: eerst volop aroma’s van gekristalliseerde sinaasappels dan tonen van karamel, toffee, pure chocolade, rozijnen en geroosterde noten. Mooi in balans met tonen van geflambeerde bananen en gekookte aardbeien en lichte aroma’s van gerookt vlees en de kassieke rokerige tonen van Bowmore. Neus: prachtige balans tussen de rokerige tonen en de aroma’s van wijn, daarna tonen van karamel en ceder hout. De afdronk is lang, robuust en verwarmend met rokerige aroma’s van turf en iets peper met mooie tannines en de heerlijke smaak van Pedro Ximenez sherry.